Wekdienst 28/7: OMT komt bij elkaar om mondkapjes • Nieuwe weekcijfers RIVM


Goedemorgen! Vandaag komt het Outbreak Management Team (OMT) weer bij elkaar om onder meer te praten over het dragen van mondkapjes. En het RIVM komt met nieuwe weekcijfers.
Het weer: af en toe zon, maar vooral in het oosten en noorden kan een bui vallen. Het wordt 19 tot 23 graden.
Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
Het Outbreak Management Team (OMT) komt bij elkaar. De experts gaan het onder meer hebben over het dragen van mondkapjes. Het kabinet heeft ze daarover om een nieuw advies gevraagd. Het RIVM komt met de weekcijfers over het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en eventuele overlijdens. Het is precies 80 jaar geleden dat Radio Oranje voor het eerst in de lucht was. De illegale radiozender maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog uitzendingen vanuit Londen voor bezet Nederland.
Wat heb je gemist?
In de Belgische provincie Antwerpen worden de coronaregels opnieuw aangescherpt vanwege het stijgende aantal besmettingen. Inwoners moeten 's nachts thuis zijn, behalve als ze bijvoorbeeld moeten werken of naar het ziekenhuis moeten. Mondkapjes worden overal in de openbare ruimte verplicht.
In de stad Antwerpen zijn ook alle evenementen afgelast en moeten fitnesscentra sluiten. De maatregelen gelden in ieder geval voor vier weken. De autoriteiten roepen iedereen op om niet naar Antwerpen te komen.
Ander nieuws uit de nacht:
Steeds meer ouderen komen om bij fietsongeluk: de afgelopen twintig jaar is het aantal 70-plussers dat op deze manier overleed toegenomen met 68 procent, meldt het CBS. Dat komt doordat er steeds meer 70-plussers zijn, maar ook doordat ze steeds meer fietsen, mede dankzij de e-bike. Onderzoek: beschadigde hartspieren ontdekt bij coronapatiënten: het academisch ziekenhuis in Frankfurt onderzocht honderd genezen coronapatiënten. Zestig van hen bleken ontstoken spierweefsel te hebben gehad in het hart. Vier gewonden bij grote vechtpartij in azc Budel: volgens de politie waren meer dan honderd mensen bij de vechtpartij betrokken. De gewonden hebben lichte snijwonden, vermoedelijk doordat er messen zijn gebruikt.
En dan nog even dit:
Nina zat net in het vliegtuig van Barcelona terug naar Nederland toen het reisadvies van kleurcode geel naar oranje ging. Nu is het dringende advies aan haar om bij thuis in quarantaine te gaan.
"Dat houdt nogal wat in", zegt ze in een video:
Fijne dag!